Меню харчування на 17.02.2022

Меню харчування 16.02.2022

Меню на 14.02.2022  

 

 

 

 

 

Назва закладу

 

Меню з розшифровкою найменувань страв

Собівартість страв

Примітка

Тернівська ЗОШ І-ІІІ ст

 

Сніданок. Чай з мелісою, печево «Марія»

3 грн.70коп

 

 

 

Обід .

 Суп гороховий: овочі свіжі: картопля, цибуля ріпчаста, морква ; горох, олія соняшникова, сіль харчова, хліб.

Плов рисовий з мясом птиці:

Крупа рисова, м'ясо птиці, соняшникова олія, цибуля ріпчаста, томатна паста, сіль харчова.

Огірок малосольний.

Сік яблучний.

Мандарин

15грн.50коп.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чотирьох тижневе меню

 

Організація харчування в Тернівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів

Недригайлівської селищної ради Сумської області

 

На виконання Розпорядження Кабінету Міністрів України від 05 серпня 2020 р. №1008-р «Про затвердження плану заходів з реформування системи шкільного харчування», пункту 11 Протоколу наради під головуванням Премʼєр-міністра України Шмигаля Д.А. за участю дружини Президента України Зеленської О.В. з питань реформування шкільного харчування від 10.12.2020, розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації від 30.12.2020 №674-ОД «Про затвердження Регіонального плану заходів щодо створення в закладах освіти належних умов для безпечного та якісного харчування дітей у Сумській області на 2021-2025 роки», п. 3 наказу Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації №08-ОД від 14.01.2021 року, з метою забезпечення безпечного та якісного харчування дітей у Тернівській  ЗОШ І-ІІІ ступенів  здійснюються заходи щодо створення належних умов для організації безпечного харчування дітей у закладі освіти. З нового навчального року у школах почала діяти реформа харчування. Відповідно до постанови Кабміну від 24.03.2021 №305, нові норми шкільного харчування почали діяти вже з 1 вересня 2021 року. Готуючись до змін, Тернівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів закупила технологічне обладнання у харчоблок: морозильну камеру, жарочну шафу, електром’ясорубку, нову електроплиту, технологічне обладнання, сучасну витяжку. Були закуплені столи із нержавіючої сталі, стелажі  на чотири полиці із нержавіючої сталі, стелажі для сушки посуду, полиці навісні дворівневі, рукомийники навісні, стіл для обробки риби, стіл для обробки м’яса, стіл холодильний, плита електрична 4-ох камфорочна, шафа жарочна 4-ох секційна, шофа пекарська 3-ох секційна, сковорода електрична, стіл тепловий. Заклад освіти забезпечений чистою та безпечною питною водою, що відповідає вимогам, встановленим МОЗ, яка постійно доступна під час вживання їжі та у будь-який інший час для здобувачів освіти.

     Нова система передбачає збільшення м’ясних, молочних продуктів, фруктів та овочів, зменшення цукру та солі. І ми до цього готові. Як відомо, що в закладах загальної середньої освіти були одні норми, а стали інші, і ми дотримуємося їх.

    Готувати страви у їдальні Тернівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Недригайлівської селищної ради розпочинають о 5-й ранку.  Для того, щоб урізноманітнити харчування у школі, було розроблено і затверджено зимове  4-тижневе меню замість 2-тижневого, а також ,насамперед, норми енергетичних потреб дітей різного віку тепер привели у відповідність до вимог Всесвітньої організації охорони здоров’я. Діти мають отримувати не тільки достатню кількість калорій, але також вітаміни та мікроелементи. Є і багато інших змін. Наприклад, якщо раніше об’єм харчування розписувався на день, то тепер його розраховуватимуть на кожен прийом їжі, продовжується впровадження у шкільне харчування українських страв.  Обмежено  кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, натомість збільшено  кількість споживання молока й кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових, салатів із капусти,із морквою, сиром та сметаною, салат із столового  вареного  буряка. Збільшена кількість овочів, фруктів (яблука, банани, мандарини) під час кожного прийому їжі. Соки, чаї, компоти зі свіжоморожених ягід.В меню з’явилися сирні запіканки, ліниві вареники, млинчики, більш корисні страви, такі як каша булгур,гречана та рисова  каші. Тому у Тернівській ЗОШ І-ІІІ ступенів  виключили сосиски, ковбаси. Збільшили щоденне вживання овочів та фруктів. Практично у 2 рази зменшили цукор, сіль у 2 рази. Зменшили кількість хліба. Учні розділені на групи, за кожним столом харчуються  по   4 особи. Працюють  рукомийники , є рушнички паперові та дезинфікатори.

    На базі школи створена група безпечності, до якої входять представники адміністрації школи, медична сестра, завідуюча їдальнею,  які  були ознайомлені і інструкціями системи НАССР. Ця група  контролює чистоту контактних поверхонь, здоров’я і гігієну персоналу харчоблоку. Постійно підтримує загальні положення програми щодо специфікації і контролю постачальників, укладанням договорів та постачання якісної продукції, контролює зберігання та транспортування продуктів харчування та їх маркування у відповідності до вимог НАССР та терміни реалізації продукції,  щоденно контролює дотримання правил щодо миття та очищення овочів та фруктів, використання миючих та дезинфікуючих.

Гарячим харчуванням охоплено 220  учнів школи, що становить 76% від загального учнівського контингенту, учнів 1-4 класів -128 - 100 %.

 У школі  організовано безкоштовне харчування дітей пільгових категорій (станом на 26.01. 2022р.  - 40 учнів) : 23 дітей з малозабезпечених сімей, 8 дітей із сімей учасників АТО ,  діти-сироти - 2, СЖО – 2 дітей, 5  дітей з особливими освітніми потребами.

Учні забезпечуються гарячим харчуванням за рекомендованим циклічним чотиритижневим меню. У школі запроваджено триразове харчування дітей.  Меню погоджується з Роменським міськрайонним управлінням  Головного управління Держпродспоживслужби у Сумській області. Харчоблок укомплектований кваліфікованими кадрами згідно з нормативними вимогами. Всі працівники пройшли медичні огляди, вакциновані.

     Стан здоров’я дітей та підлітків знаходиться у великій залежності від режиму та якості харчування. У їдальні школи  оформлено інформаційний куточок, який містить відомості щодо: харчування учнів, чергування вчителів, меню, інформації про здорове раціональне харчування.

Батьки учнів добре проінформовані з питань організації харчування, якості їжі та санітарного стану їдальні, періодично проводяться анкетування батьків та учнів щодо якості організації гарячого харчування.

Значна увага приділяється в Тернівській  ЗОШ І-ІІІ ступенів просвітницько - роз’яснювальній роботі  серед дітей та їхніх батьків з питань раціонального харчування, профілактики кишково - шлункових інфекцій, додержання правил особистої гігієни. Для цього використовувалися різноманітні форми: бесіди, батьківські збори, виховні години, тематичні заняття, консультації практичного психолога. Тематика заходів : «Харчування – запорука здорового життя», «Що таке раціональне харчування?», «Традиції української кухні», «Продукти харчування – наші друзі і вороги», «Харчування і наше здоров’я», «Ми обираємо здорове харчування».Суспільство потрібно підготувати й до змін у меню. Харчові звички формувалися в більшості сімей десятиліттями, тож змінити їх раптово не вдасться. Нові страви чимало дітей не зможуть сприйняти, кажуть експерти, оскільки у їхніх родинах харчуються без огляду на збалансоване й низькокалорійне харчування. Але ми повинні поступово закладати й виховувати розуміння здорового харчування. Потрібно пояснювати про шкідливість надмірного споживання цукру, субпродуктів тощо. Школа долучається до виховання тренду здорової їжі. Попервах нові страви будуть не всім подобатися, але поступово треба змінювати харчові звички.

Від якості харчування залежить здоров’я дитини. Кроки, які робить держава, щоби покращити шкільне харчування, – це однозначно добре.

  На сьогодні вже 90% учнів школи   вважають їжу смачною, в порівнянні з  початком 2021 року  .